previous icon Terug naar blog
May 14, 2018
6 minutes read

10 toepassingen van SMS binnen één bedrijf

Inlogcodes om toegang te verlenen tot werkplekken, SMS herinneringen bij afspraken, verjaardagswensen, stemmen tijdens een MT-vergadering. De toepassingen van SMS binnen een bedrijf zijn eindeloos. Hieronder 10 veelvoorkomende toepassingen binnen één bedrijf op een rijtje.

1. SMS als afspraakherinnering

In de gezondheidszorg - met name in ziekenhuizen - is no show een welbekend begrip waarbij patiënten niet komen opdagen op een afspraak. Een fenomeen dat zorginstellingen veel geld kostte. Kostte, want de no show is op zijn retour door gebruik van de herinnering SMS. 

 Om no shows terug te dringen worden er SMS herinneringen voorafgaand aan de afspraak verstuurd. Dit is een SMS met daarin een tekst die de cliënt herinnert aan zijn of haar afspraak. Zo wordt niet alleen het aantal no shows teruggedrongen, door afspraakherinneringen verbetert bovendien de relatie tussen cliënt en zorginstelling.

SMS herinneringen worden niet alleen geïmplementeerd in de gezondheidszorg. Veel andere bedrijven gebruiken SMS om hun klanten of werknemers te herinneren aan een afspraak of een vergadering. Pakketbezorgmeldingen zijn nog een andere manier om deze techniek te implementeren.


  Maak een account aan en  TEST ONS PLATFORM GRATIS

2. SMS als planningstool


Voor de logistieke afdeling of HR-afdeling van een bedrijf is het elke keer weer een uitdaging om de logistieke werkplanning op orde te krijgen. Zeker als er last minute een verandering komt of wanneer er zich iemand ziek meld, is het belangrijk dat er snel vervanging wordt gezocht en dat de noodzakelijke informatie op de goede plek terecht komt. Hierbij kan SMS gebruikt worden als notificatiemiddel dat altijd aankomt en gegarandeerd snel gelezen wordt. 

Een uitzendbureau, gespecialiseerd in flexibele jobs, gebruikt SMS om studenten te informeren over beschikbare taken en om hen te vragen of ze beschikbaar zijn. Met deze berichten proberen ze vacatures zo snel mogelijk in te vullen. Voor een dergelijke service kan je eenvoudig een antwoordservice aansluiten. Reacties worden dan automatisch afgeleverd in je mailbox of webomgeving.


Niet alleen voor werkplanningen kan SMS worden gebruikt als planningstool, ook voor logistieke planningen voor chauffeurs op de weg. Een internationale transportorganisatie die haar services wereldwijd aanbiedt, zowel per boot, vliegtuig als per vrachtwagen, maakt ook gebruik van deze techniek. De complexiteit die hiermee gepaard gaat, vereist een optimaal logistiek planningssysteem. Ze realiseerden dit door SMS volledig te integreren in het bedrijfskritieke communicatieproces met chauffeurs.

 

3. SMS als intern communicatie en notificatiemiddel

Bij interne communicatie is het belangrijk dat de informatie snel op de plek van bestemming komt en ook snel wordt gelezen. Wanneer de over te brengen informatie kort en bondig is, is SMS hierbij een uitstekend middel. 

 

Om klant- en medewerkertevredenheid te stimuleren is aandacht schenken op de belangrijke momenten erg belangrijk. Niets is makkelijker dan een lijst bijhouden van verjaardagen van personen om ze persoonlijk te feliciteren met hun verjaardag via SMS. Wanneer een bedrijf een HR-systeem in gebruik heeft dat deze verjaardagen bijhoudt, is een koppeling met de Direct SMS Gateway van CM gemakkelijk gemaakt en worden deze SMS berichten zonder verder omkijken volledig automatisch verstuurd.

 4. SMS als extern marketingkanaal

De marketingafdeling van een bedrijf is altijd op zoek naar de meest optimale mix van middelen om hun marketingdoeleinden qua tijd en kosten zo efficiënt mogelijk te bereiken. De mogelijkheden om SMS als marketingmiddel te gebruiken zijn erg divers. CM denkt graag mee op technisch en creatief gebied om de boodschap sterk en doeltreffend over te brengen. 

 

Als je SMS als marketingtool inzet dan is het mogelijk om zowel de SMS tekst als de afzender van het bericht te personaliseren en kan de doelgroep tevens reageren op ontvangen berichten. Wanneer een marketingbericht wordt gestuurd, is het van belang rekening te houden met de Reclamecode. Hierbij is het belangrijk dat de nummers van de personen die benaderd worden op een rechtmatige manier zijn verkregen.

 

5. SMS bij servermeldingen

Voor een ICT-afdeling van een bedrijf is het belangrijk om te weten wanneer bijvoorbeeld een website uit de lucht is, de servers eruit liggen of wanneer de airco in een serverruimte hapert. Wanneer hier geen constante monitoring op staat, wordt dit niet meteen opgemerkt, terwijl de schade groot kan zijn. Door het instellen van geautomatiseerde SMS Alerts worden de ingestelde nummers meteen op de hoogte gebracht wanneer een bepaalde check afgaat. Zo kan er direct en snel gehandeld worden.

 

6. SMS als inlogcode

Privacy en gegevensbeveiliging krijgen de laatste tijd steeds meer aandacht. Om de efficiëntie te verhogen en flexibeler te zijn, introduceert een groeiend aantal bedrijven Twee-factor Authenticatie voor beveiligde toegang tot online werkomgevingen.


Bovendien kan een OTP SMS slechts één keer worden gebruikt en is deze doorgaans slechts enkele minuten geldig. Dit maakt het inlogproces zoveel veiliger dan wanneer alleen gebruikersnaam en wachtwoord worden gebruikt.


Daarom gebruikt een Nederlands ziekenhuis One Time Passwords om medewerkers veilig te laten inloggen, ook als ze zich buiten het ziekenhuis bevinden. Hierdoor kan de specialist röntgenfoto's van thuis beoordelen.

 



Ook de Nederlandse overheid maakt gebruik van One Time Passwords om in te loggen in de DigiD-omgeving, waar burgers formulieren en persoonlijke gegevens kunnen vinden en wijzigen.


Om gebruik te maken van eenmalige wachtwoorden, schakelen bedrijven meestal een beveiligingspartner in die gespecialiseerde software levert om deze wachtwoorden te verzenden. Zodra een verbinding met het CM platform tot stand is gebracht, kunnen SMS- en spraakcodes worden verzonden. 

7. SMS als votingmiddel

SMS is een populair middel wanneer er bij TV-shows gestemd kan worden op kandidaten. Er kan dan met SMS en Voice gestemd worden op de kandidaten bijvoorbeeld in programma's zoals het Songfestival of The Voice. Maar het zijn niet alleen grote shows die kunnen profiteren van sms als stemmethode..


Kleinere bedrijven kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van SMS voting in MT-vergaderingen, congressen of tijdens interne evenementen. Zo kan er door medewerkers worden gestemd op een bepaalde propositie, een nieuw bestuurslid of het volgende bedrijfsuitje. Alle stemmen kunnen live worden gevolgd, zodat je realtime kunt zien wie of wat de meeste stemmen heeft gekregen.



Een Nederlandse bank gebruikt deze SMS voting techniek voor seminars, personeels- en sponsorevenementen voor interactie met de bezoekers en om de zichtbaarheid te vergroten. De SMS berichten worden getoond op een groot scherm, waar ook gesponsorde berichten en -video's kunnen worden getoond.

8. SMS voor aanmeldingen en aanvragen

SMS leent zich ook als tweerichting communicatiemiddel. Het is namelijk mogelijk om via SMS bijvoorbeeld een brochure op te vragen bij bedrijven. Een groot radiostation maakt gebruik van SMS om reclame te verrijken, en beëindigt een commercial met "Wil je meer informatie? SMS [RADIOSTATION} naar 3669 voor meer informatie."


De mobiele marketing tool SMS vergroot de interactiviteit met de kijker groter en maakt het enorm laagdrempelig om te reageren.

 


9. SMS bij (BHV) calamiteiten en alarmering

Ieder bedrijf heeft vaak alarmering goed op orde, echter betreft dit vaak de alarmering richting bedrijvenbeveiliging, meldkamers en hulpdiensten. De wens om in noodgevallen snel eigen medewerkers te mobiliseren en informeren, bijvoorbeeld het oproepen van BHV medewerkers, het ontruimen van geselecteerde panden of het informeren personeel van nabij gelegen bedrijven blijft daarbij bestaan.


Bij calamiteiten is het enorm belangrijk dat dit eenvoudig en zonder speciale apparatuur (die vaak niet beschikbaar is in verband met de calamiteit) kan gebeuren. SMS biedt hier uitkomst. Met een speciale feature kan er door middel van het versturen van één SMS-bericht naar een viercijferige code een bericht getriggerd worden die naar een hele groep wordt gestuurd.



10. SMS als donatiemiddel

Voor goede doelen, die het grotendeels moeten hebben van donateurs voor hun inkomsten, is het vandaag de dag een steeds grotere uitdaging om donateurs aan zich te binden. Vergrijzing, crisis, tanende engagement en (te) dure collectanten zorgen voor een teruggang in het aantal donaties. Mobiel doneren, zoals SMS als donatiemiddel ook wel wordt genoemd, biedt hier een uitkomst. Goede doelen gebruiken de Premium SMS om donaties op te halen en om vooral de drempel om te doneren te verlagen. 



SMS donaties zijn niet alleen voor de grote goede doelen, ook kleinere stichtingen en verenigingen gebruiken SMS.

 

De voorbeelden van SMS-berichten zijn gebaseerd op waarheidsgetrouwe cases, maar uit privacy-overwegingen geanonimiseerd.


Bij CM heeft elke toepassing zijn eigen gespecialiseerde accountmanager die je het beste kan helpen. Wil je de mogelijkheden van mobiel voor je bedrijf ontdekken tijdens een informeel gesprek? Aarzel niet om contact op te nemen met onze accountmanagers of probeer ons platform zelf uit met 10 gratis SMS berichten!

Was dit artikel interessant?
Deel het!
CM.com
verbindt dagelijks tienduizenden bedrijven met miljoenen consumenten via hun mobiele telefoon. Achter de schermen vanaf ons innovatieve platform zorgt CM.com ervoor dat bedrijven via deze miljoenen berichten, telefoongesprekken en betalingen onderdeel zijn van het leven van mensen.

Laatste artikelen

SMS Appointment Notifications
Apr 17, 2024 • SMS

Grijp de kans om jouw bedrijf te stroomlijnen met de kracht van SMS

Klanten die niet komen opdagen voor afspraken, vertragingen bij leveringen, achtergelaten online winkelwagentjes, late betalingen - al het bovenstaande kan voor veel bedrijven een behoorlijke kopzorg zijn. Maar geen nood! SMS heeft de oplossing.

SMS Customer Service
Apr 08, 2024 • SMS

Zet SMS effectief in bij achterstallige betalingen

Organisaties staan voor de grote uitdaging om achterstallige betalingen en cashflow op een effectieve en positieve manier met klanten te managen Je wilt betalingen innen zonder de relatie met de klant te verzuren. Op dit gebied heeft SMS zich ontpopt als een krachtige, efficiënte en handige tool voor zowel bedrijven als klanten. In deze blog onderzoeken we hoe we SMS effectief kunnen inzetten voor achterstallige betalingen, waarbij we de voordelen en best practices belichten.

SMS Customer Service
Mar 12, 2024 • SMS

Optimaliseer de customer experience met waardevolle inzichten en live ondersteuning via SMS

Voeg SMS als kanaal toe aan jouw klantenserviceplatform en start de conversatie met klanten op het meest betrouwbare communicatiekanaal. Voer persoonlijke gesprekken zonder die belangrijke persoonlijke touch te verliezen en verzamel waardevolle inzichten met gestroomlijnde SMS-feedbackverzoeken om de klanttevredenheid te verhogen.

drive-engagement-and-convert-your-conversations-with-whatsapp-carousel
Feb 21, 2024 • WhatsApp

Converteer je conversaties met WhatsApp Carrousel

Ga jij het gesprek met je klanten al aan op WhatsApp? Het WhatsApp Business Platform, het zakelijke communicatieplatform van een van de populairste messaging kanalen ter wereld, heeft een breed aanbod aan krachtige tools om de communicatie met klanten te verbeteren en de verkoop te stimuleren. En ze hebben er nu nóg een innovatieve nieuwe functie bij: WhatsApp Carrousel.

sms-vs-mms-vs-rcs
Feb 08, 2024 • SMS

SMS vs. MMS - Wat is het verschil?

Er lijken tegenwoordig wel oneindig veel manieren te zijn om berichten te versturen, en de verschillende namen en afkortingen van al die kanalen kunnen beginnen te duizelen. In dit blog gaan we het hebben over SMS en MMS, en de verschillen tussen die twee.

sms-in-ecommerce
Feb 08, 2024 • SMS

SMS in e-commerce - Creëer een succesvolle e-commerce strategie met SMS

Wil je ook dat jouw bedrijf groeit? Dan is klantcontact essentieel. Nu alles en iedereen met elkaar verbonden is via die krachtige kleine computers in onze handen, wordt de manier waarop je met klanten communiceert steeds belangrijker voor je succes. Lees hier alles over hoe je SMS kunt gebruiken om je klantcontact te verbeteren, verkoop te stimuleren en een band op te bouwen met loyale klanten.

how-popular-is-sms
Feb 07, 2024 • SMS

Hoe populair is SMS in 2024 en wat is de toegevoegde waarde voor bedrijven?

SMS is een van de oudste messaging kanalen. De opkomst van moderne instant messaging apps heeft een deuk geslagen in het sms-verkeer, maar betekent dat dan dat SMS verleden tijd is? In tegenstelling tot de nieuwere apps met hun uitgebreide functies, is SMS vrij basaal in zijn functies - gewone tekstberichten, geen poeha, en een karakterlimiet van 160 tekens. Ondanks dat is SMS nog steeds een van de meest impactvolle communicatiekanalen. Lees alles over SMS statistieken en de blijvende waarde ervan voor moderne zakelijke communicatie.

WhatsApp vs Facebook Messenger
Feb 06, 2024 • Instant Messaging

WhatsApp vs. Facebook Messenger: welk kanaal past het beste bij jouw bedrijf?

WhatsApp en Facebook Messenger zijn beide grote jongens op het gebied van klantcommunicatie. Beide kanalen bieden innovatieve oplossingen voor bedrijven om contact te leggen met hun klanten. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen deze twee kanalen? En welke voordelen heeft elk kanaal voor zakelijk gebruik?

Ads That Click to WhatsApp
Jan 17, 2024 • Instant Messaging

Advertenties die doorklikken naar WhatsApp: Wat is het en wat heb je er aan?

Succesvolle marketing betekent het creëren van persoonlijke en conversationele ervaringen voor je klanten. En waar kun je beter contact leggen met je klanten dan op hun favoriete sociale mediaplatforms en -kanalen zoals Facebook, Instagram en WhatsApp? Met advertenties die doorklikken naar WhatsApp, oftewel click-to-chat WhatsApp-advertenties, kun je je klanten de directe en persoonlijke betrokkenheid bieden waar ze naar verlangen. Lees er alles over!

Is this region a better fit for you?
Go
close icon